top of page

Glasbraak

Een opfrissing van de franchises bij glasbreuk :

Meestal is er geen franchise : sommige verzekeraars vragen een vrijstelling of franchise, andere niet. De afwezigheid van een franchise kan zich wel vertalen in een hogere premie. Zij kan ook opduiken als u geen beroep doet op een erkende autoruithersteller.

En deze franchise kan ook enkel voor de voorruit gelden, terwijl ze bijvoorbeeld niet slaat op de zijruiten. Bekijk dus goed uw contract of contacteer uw verzekeraar om duidelijkheid in uw situatie te scheppen.

Enkel glasbreuk, niet ten gevolge van een diefstal of een ongeval. Voor een tussenkomst van de dekking omnium glasbreuk mag de schade niet voortvloeien uit een diefstal of een ongeval. Anders zal uw dekking voor diefstal tussenkomen met het risico op een hogere franchise. Er mag zich geen andere schade aan uw wagen voordoen dan glasbreuk. Daarom moet u de verzekeraar goed de context van de glasbreuk melden.

Exact welke autoruiten zijn verzekerd? Meestal zijn de voorruit, de achterruit en de zijruiten verzekerd.

Exact welke autoruiten zijn niet verzekerd? De zijspiegels, de lichtblokken en het glazen dak zijn nooit verzekerd, tenzij anders vermeld. Laat de schade herstellen bij een door uw verzekeraar erkende hersteller om geen franchise te moeten betalen


Sommige verzekeraars zetten een of meerdere herstellers op hun website, en soms hebben ze nog een lijst met (erkende) herstellers waarmee ze gewoonlijk samenwerken. Contacteer hoe dan ook uw autoverzekeraar om de goede adressen bij u in de buurt te kennen.

Is beroep doen op een minder bekende garage, maar dichtbij huis, echt de goede keuze? Inderdaad, zeker voor wie over een autoverzekering met dekking glasbreuk beschikt. Voorruiten en andere ruiten zijn namelijk identiek, aangezien ze van dezelfde leveranciers komen.

Deze onafhankelijke herstellers nemen dus contact op met uw verzekering, ze handelen ook de formaliteiten af en sturen de factuur direct naar de verzekeraar. Uw dossier wordt dus rechtstreeks behandeld en u hoeft zich geen zorgen te maken. Enkel het deel dat ten uwe laste blijft, zal u moeten betalen.

Wat gebeurt er als ik niet naar een erkende hersteller ga? Dat hangt af van het contract van uw omnium autoverzekering. Als u niet naar Carglass (of een andere erkende hersteller) wil gaan, is dat uw goed recht, dat bijvoorbeeld bij Ethias geen enkel negatief gevolg heeft. Dat is echter niet noodzakelijk zo bij de andere verzekeringsmaatschappijen.

Algemeen gesproken, als u kiest voor een niet door uw verzekeraar erkende hersteller, moet u zo snel mogelijk uw schadegeval aangeven. Er kan dan een voorafgaande expertise gevraagd worden om de herstelling toe te laten. U betaalt dan zelf de factuur aan de gespecialiseerde hersteller en vraagt vervolgens om vergoed te worden, mits aftrek van een eventuele franchise.

Aangezien uw verzekeraar voor u gaat betalen, is het normaal dat u hem op de hoogte brengt zodat hij zijn akkoord kan geven aan de hersteller van autoruiten die u verkiest. U hebt dat recht, maar bijvoorbeeld Federale Verzekering rekent u 10% van het factuurbedrag aan als u voor een andere hersteller kiest


Kommentare


bottom of page