top of page

Zelfs fietsers denken niet na welke grote gevolgen een ongeval kan hebben.

Bijgewerkt op: 12 aug. 2019

Een verzekering voor verplaatsingen per fiets?

Rijd je met de auto, motor of scooter, dan moet je verzekerd zijn voor burgerlijke aansprakelijkheid bij een ongeval. Dergelijke dekking is echter niet verplicht voor verplaatsingen per fiets. Maar is het dat wel zo’n goed idee?

Ben je in fout bij een ongeval of veroorzaak je schade met je fiets, dan zal je wettelijk verantwoordelijk zijn voor de schade berokkend aan de andere partij. Bijvoorbeeld: een automobilist wordt door jou gedwongen een noodstop uit te voeren, jammer genoeg met verkeerde afloop (gewonde voetganger, auto die tegen een paal rijdt). De financiële gevolgen van dergelijke spijtige blunder kunnen soms erg zwaar uitvallen! Er bestaat geen speciale verzekering voor fietsen. Heb je echter een "familiale" verzekering onderschreven, dan ben je ook ingedekt bij een fietsongeval.


Wat is een familiale verzekering?

De verzekering "burgerlijke aansprakelijkheid" - beter bekend onder de naam van “BA Familiale verzekering" - dekt alle incidenten van het dagelijks leven waarvoor je aansprakelijk zou kunnen gesteld worden, zoals bijvoorbeeld:

je kinderen breken het raam van de buurman tijdens een balspelje hond bijt een andere hond of een onschuldige omstanderje breekt een kostbare vaas tijdens een bezoek aan vriendenje kat stoot een bloempot om die op een auto onder je balkon belandt

De verzekering dekt eveneens jou, je echtgenoot en je kinderen bij een ongeval waarbij je in fout bent of bij schade veroorzaakt met een fiets.

Comentarios


bottom of page